Wat is het hefboomeffect bij vastgoed en waarom is het zo interessant voor jou?
Wat is het hefboomeffect?
Onze ouders en grootouders gingen er vroeger van uit dat je bij het kopen van een huis zo veel mogelijk eigen inbreng moest gebruiken, en zo weinig mogelijk moest lenen. Maar dat is verleden tijd!
Omdat lenen veel minder geld kost dan vroeger, is het mogelijk om met behulp van geleend kapitaal je eigen kapitaal te vergroten. In feite doe je dan aan lenen om te investeren. En dat zorgt voor het zogenaamde ‘hefboomeffect’ oftewel financial leverage. En dat kan je heel wat extra rendement opleveren!
Wanneer ontstaat het hefboomeffect?
Eén van de voorwaarden om te kunnen genieten van het hefboomeffect is dat je goedkoop kan lenen. En dat treft, want de rentevoeten staan tegenwoordig erg laag: ideaal om te investeren, want met een lage rentevoet is het erg gemakkelijk om een lening te verkrijgen. Er zijn nog twee voorwaarden die moeten vervuld zijn om het hefboomeffect te verwerven: de balans tussen eigen inbreng en geleend kapitaal moet goed zitten, en ook de investering moet rendabel zijn.
Hoeveel geld leen ik best om het hefboomeffect te verkrijgen?
Met de huidige rentevoeten lijkt het een goed idee om zoveel mogelijk te lenen. Op die manier geniet je maximaal van het hefboomeffect. Alleen is het wel zo dat de meeste banken een minimum eigen inbreng van 20% eisen vooraleer ze je een lening toekennen. Beleggingsexperten geven aan dat de de ideale balans ook meteen rond de 20 à 30% eigen inbreng, en 70 à 80% geleend kapitaal zit.
Welke investering is ideaal?
Het grote voordeel van werken met geleend kapitaal is dat er nog een deel van je eigen kapitaal overblijft om opnieuw te investeren. Zo kan je je rendement dus exponentieel vergroten! Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je kiest voor een investering die genoeg rendeert. Dan kom je al snel uit bij vastgoed: dat behoudt zijn waarde (en creëert in het beste geval een meerwaarde) en levert continu rendement.
Maar hoe gaat dat nu concreet in z’n werk, dat hefboomeffect?
Hefboomeffect: een rekenvoorbeeld
We tonen je met onderstaand rekenvoorbeeld het verschil tussen investering met of zonder lening. Je zal meteen merken wat het hefboomeffect inhoudt.
Zonder lening: je koopt een appartement van 200.000 euro (incl. kosten) dat je vervolgens verhuurt voor 1.000 euro per maand. Dat zorgt voor 12.000 euro huurinkomsten. Dat komt overeen met een rendement op je eigen inleg van 6 procent (= 12.000 / 200.000).
Met lening: Je koopt een huis van 200.000 euro (incl. kosten) en leent bij de bank 150.000 euro (rentevoet 2%). Zelf breng je 50.000 euro in. Je verhuurt het huis voor 12.000 euro per jaar. Daarvan moet je wel nog de rentelasten aftrekken. De kosten voor de lening zijn dus 150.000 x 2% = 3.000 euro per jaar. De inkomsten landen op 9.000 euro (= 12.000 – 3.000). Zo komen we tot een rendement op eigen vermogen van 18% (= 9.000 / 50.000). En je hebt nog 150.000 euro over die je in andere projecten kan investeren.
Ongelofelijk, toch? Je rendement is dankzij geleend kapitaal maar liefst 3 keer zo veel dan met eigen inbreng, én je houdt nog geld over om te investeren!
Klaar om te investeren?
Bij Kolmont Invest houden we altijd de vinger aan de pols van de vastgoedmarkt. Slimmer bouwen en investeren, met oog op de toekomst: daar gaan we voor. Ben je zelf op zoek naar vastgoed dat rendeert? In ons aanbod vind je appartementen, huizen en assistentiewoningen van de beste kwaliteit.
Bovendien staan onze beleggingsexperten klaar om al je vragen te beantwoorden. Laat ons iets weten, dan ontvang je snel een antwoord terug!