Nieuwsbericht

Je huurrendement berekenen: zo ga je aan de slag

Hoeveel brengt een opbrengsteigendom nu eigenlijk op?

Belangrijk om in rekening te nemen bij het berekenen van het rendement van vastgoed is het nettorendement. Veel vastgoedspelers geven namelijk spectaculaire veelvouden omdat ze rekening houden met het brutorendement. En daar ben je zelf dus weinig mee. Er wordt dan namelijk geen rekening gehouden met eventuele kosten en belastingen.

Je moet namelijk je investering ook in rekening nemen, en daar horen de nodige kosten bij: denk dan aan de 21% btw bij nieuwbouw, dikwijls in combinatie met de lagere 10% verkooprechten op de bouwgrond. Bovendien horen bij een aankoop ook notariskosten en dossierkosten. In het rekenvoorbeeld onderaan nemen we die kosten ook mee. Alleen zo bekom je het nettorendement.

Huurrendement berekenen, hoe doe ik dat?

Huurinkomsten zijn een goede waardemeter van je vastgoed, omdat ze bestand zijn tegen inflatie. Wanneer het leven duurder wordt, zullen je huurinkomsten dus ook stijgen.

Maar hoe kan je realistisch je huurrendement berekenen? Onze tip: reken op 11 maanden huurinkomsten per jaar. De twaalfde maand dient dan om belastingen, verzekeringen en onderhoud te bekostigen.

Laten we op die manier je huurrendement berekenen:

Je koopt een appartement aan 250.000 euro, inclusief aankoopkosten. Dat verhuur je aan 850 euro per maand. Belastingen in rekening genomen komt dit op (11x850=) 9.350 euro.

Jaarlijks reken je dan op een nettorendement van (9.350/250.000=) 3,74%. Zelf als je nog wat extra kosten in rekening neemt en uitgaat van slechts 10 maanden huur beschik je dus nog altijd over een mooi nettorendement van 3,4%.

Samenvattend:

  • Neem bij de aankoopprijs altijd de extra kosten mee in rekening (zoals bv. de notariskosten en registratierechten).
  • Ga altijd uit van de huuropbrengsten na belastingen.
  • Het nettorendement bereik je door de volledige aankoopprijs te delen door de huuropbrengsten na belastingen.

Return on Equity (ROE) en het hefboomeffect

Wist je dat, door je eigen middelen aan te vullen met geleend kapitaal, je het rendement op je eigen vermogen enorm kan vermeerderen? Dat rendement op eigen vermogen is de Return on Equity (ROE). Het proces waarbij je met behulp van geleend kapitaal je vermogen vermeerdert is het zogenaamde hefboomeffect.

Benieuwd hoe dat hefboomeffect in elkaar zit? Lees het in dit artikel!

Klaar om vastgoed te laten renderen?

Bij Kolmont Invest houden we altijd de vinger aan de pols van de vastgoedmarkt. Slimmer bouwen en investeren, met oog op de toekomst: daar gaan we voor. Ben je zelf op zoek naar vastgoed dat rendeert? In ons aanbod vind je appartementen, huizen en assistentiewoningen van de beste kwaliteit.

Bovendien staan onze beleggingsexperten klaar om al je vragen te beantwoorden. Laat ons iets weten, dan ontvang je snel een antwoord terug!

Meer informatie?