Nieuwsbericht

De vastgoedbubbel: waarom het toch interessant blijft om te investeren

Wat met de vastgoedprijzen?

Sinds 2000 zijn de vastgoedprijzen met zo’n 100% gestegen. Dat doet veel mensen denken dat de huidige prijzen voor vastgoed te hoog zijn. Een standaard woning kost nu zo’n 250.000 euro, in bepaalde ‘duurdere’ gemeenten is dat het dubbele.

Maar niet alleen de woningprijzen zijn gestegen, ook de koopkracht is toegenomen. Reken daar nog eens inflatie, langere ontleningstermijnen, lagere rentevoeten en fiscale maatregelen bij. Dat alles zorgt ervoor dat de woningprijzen niet te hoog zijn, maar dat er zelfs nog 10% groeimarge is.

Dat is dus een ideaal scenario voor investeerders: zowel het huurrendement als het aantal potentiële huurders is gestegen, en ook de meerwaarde van uw eigendom kan nog de hoogte in gaan.

Is er sprake van een vastgoedbubbel?

Spreken van een vastgoedbubbel impliceert dat de huizenmarkt in elkaar kan storten, zoals dat in 2012 in Amerika is gebeurd. Een van de grootste redenen van de crash was dat er leningen werden verstrekt aan mensen die amper over een inkomen beschikten.

In België is het zo dat de afgelopen jaren de vereiste eigen inbreng bij het afsluiten van een lening alleen maar groter geworden is, exact om dit soort horrorscenario’s te vermijden. De markt blijft dus stabiel omdat de kredietwaardigheid van potentiële kopers nauwkeurig wordt onderzocht. Het is dus niet zo dat de markt plotseling zal instorten: zowel de staat als de banken bouwen steeds meer mechanismen in om dat te voorkomen.

Zijn de vastgoedprijzen realistisch?

Er is dus geen sprake van een vastgoedbubbel, net zomin er sprake is van een ‘overgewaardeerde’ markt. De prijzen zijn gestegen, net als de koopkracht. Dit is positief voor elke investeerder, zeker wat het huurrendement betreft. Die maandelijkse huurinkomsten zijn een mooie aanvulling en kunnen gebruikt worden voor nieuwe investeringen. Ook kredietmogelijkheden kunnen hier uitkomst bieden: een bulletkrediet zorgt er bijvoorbeeld voor dat u tijdens de leenperiode nog steeds over voldoende kapitaal beschikt om interessante investeringen te doen.

Waarom blijft investeren in vastgoed zo’n goed idee?

De woningprijzen blijven dus realistisch omdat ze zijn afgestemd op o.a. de stijging in koopkracht. Maar wat zijn nog andere redenen die investeren in vastgoed zo interessant maken?

  • Het is een stabiele investering die voor recurrente inkomsten zorgt;
  • De rentevoeten voor hypothecaire leningen staan laag;
  • Vele kredietmogelijkheden zorgen ervoor dat u uw investeringen kunt diversifiëren;
  • De meerwaarde op lange termijn maakt het een risicovrije investering;
  • Investeren in vastgoed is fiscaal voordelig;
  • Investeren in vastgoed verhoogt uw koopkracht (in plaats van sparen op de bank).

Belangrijk is natuurlijk wel dat u met de juiste partner in zee gaat tijdens uw zoektocht naar het beste investeringsvastgoed.

Kunnen we u nog ergens mee helpen?

Onze beleggingsexperts staan klaar om al uw vragen rond investeren te beantwoorden. Bovendien ontdekt u in ons aanbod tal van interessante investeringsmogelijkheden.

Neem contact op voor meer informatie en stel meteen uw concrete vraag over investeren in vastgoed.

Meer informatie?